DOLAR 32,4079 0.15%
EURO 35,2115 0.01%
ALTIN 2.322,290,15
BITCOIN 22961162,48%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Parlamenter sistem meselesi kapandı’

‘Parlamenter sistem meselesi kapandı’

ABONE OL
29 Ağustos 2020 22:08
‘Parlamenter sistem meselesi kapandı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tartışmalarına ilişkin, “‘Bu değişmeli, geri dönmeliyiz, parlamenter sistem’ falan hikayeleri meselesi kapanmış bir meseledir” dedi. 

SETA Vakfı tarafından düzenlenen, “Üçüncü Yılında 15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ ile Mücadele” Sempozyumu’na katılan Şentop, 15 Temmuz’daki kalkışmaya karşı halkın sokaklara döküldüğüne dikkat çekerek, “Dünyada diğer halk hareketleri ve isyanların tarihine bakıldığında, bunlar siyasi iktidarlara, hükümetlere, devlete karşı girişilmiş hareketlerdir. Bunun tek istisnası 15 Temmuz hareketidir. Halk siyasi iktidarı, devleti, anayasal düzeni korumak için harekete geçmiştir. Bu bakımdan halk hareketleri tarihinde müstesna bir yere sahip” dedi.

Vesayetin tasfiyesi

Şentop, siyaset güçlendikçe vesayetçilerin güç kaybetmeye başladığını vurgulayarak, “FETÖ ile AK Parti iktidarının kesişmesi meselesi konuşuluyor. Onun izahı da şu, AK Parti vesayete karşı bir mücadele yürüyor, onlar da vesayetçilere karşı bir mücadele yürütüyorlar. AK Parti’nin hedefi bizatihi vesayetin kendisini kaldırmak, tasfiye etmek. Ama onların amacı vesayetçileri tasfiye etmek, o vesayetçilerin yerine kendilerinin geçmesini sağlamak, vesayeti devam ettirmek” diye konuştu. 2009’lardan sonra yavaş yavaş bunun fark edilmeye başlandığını belirten Şentop, “Vesayetin kendisini tasfiye esas hedef olduğu için bu anlamda onların da tasfiyesi süreci başlamış oluyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik eleştirilere de değinen Şentop, “Anayasal anlamdaki bu değişikliğin, hükümet sistemi değişikliğinin ‘bu değişmeli, geri dönmeliyiz, parlamenter sistem’ falan hikayeleri meselesi kapanmış bir meseledir. Esasen 15 Temmuz’da kapanmıştır, 16 Nisan da bunun tescil edildiği, kayda geçirildiği bir tarihtir. Hükümet sistemi meselesi 15 Temmuz’daki direnişin dışında, ondan bağımsız bir şey olarak değerlendirilemez. Ve o Türkiye’yi bu hükümet sistemi değişikliğine getirmiştir” dedi.

‘Tartışmaya gerek yok’

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’nin, terörle mücadelede, dayatılmaya çalışılan dış politika sıkışıklığında çok ciddi atılımlar yaptığına işaret ederek, “Türkiye, bu darbeci kliklerin, vesayetlerin olmasına bir şekilde fırsat tanıyan eski sistemi değiştirdi ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Bir yıl oldu. Performans değerlendirmesi yapılabilir, ancak bir sistem tartışmasına gerek yoktur” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.