DOLAR 32,3690 -0.36%
EURO 34,6649 -0.45%
ALTIN 2.389,18-1,36
BITCOIN 18968471,69%
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NATO ülkeleri Madrid’de yoğun gündemle toplanacak

NATO ülkeleri Madrid’de yoğun gündemle toplanacak

ABONE OL
27 Haziran 2022 08:54
NATO ülkeleri Madrid’de yoğun gündemle toplanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak NATO zirvesinde, Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da değişen güvenlik algısı, ittifak şemsiyesi altına girmeye çalışan yeni ülkeler, terörle mücadele ve dezenformasyon gibi pek çok başlık masada olacak.

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, 28-30 Haziran’da yapılacak zirve için Madrid’de bir araya geliyor.

İttifakın 2030 yılına kadar izleyeceği yol haritası anlamına gelen “Stratejik Konsept”in onaylanacağı zirvenin gündeminde sıcak başlıklar var.

Ukrayna-Rusya başlıklı ilk oturum, Ukrayna Devlet Bakanı Vladimir Zelenskiy’nin çevrim içi bağlantısı ile gerçekleşecek.

Zelenskiy’nin hitabının ardından liderler, Ukrayna’ya yardım paketi, Rusya ile ilişkiler, savunma ve caydırıcılık tedbirlerini masaya yatıracak.

İlk gün öğleden sonraki oturuma da, NATO’nun yakın iş birliği içinde olduğu ülkelerin liderleri katılacak.

İsveç ve Finlandiya’nın üyelik talebi

İttifaka adaylık başvurusu yapan İsveç ve Finlandiya ile Gürcistan’a ilaveten ilk kez Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda, nam-ı diğer Asya-Pasifik 4’lüsü toplantıda yer alacak.

Soğuk Savaş sonrası dönemde genişlemeye devam eden NATO’nun üye sayısı 1999 yılından bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle de ittifakın kapısını yeni ülkeler çaldı. Ancak NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip Türkiye’nin “terörle mücadelede somut iş birliği” talebini karşılamadan eşikten geçmeleri zor.

Zirve öncesi TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonda görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunda müzakereler Madrid sonrası da sürecek” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.