DOLAR 32,3770 -0.21%
EURO 34,8141 0.17%
ALTIN 2.438,690,01
BITCOIN 2039932-1,47%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyadan İran’a kınama mesajları geldi

Dünyadan İran’a kınama mesajları geldi

ABONE OL
14 Nisan 2024 10:40
Dünyadan İran’a kınama mesajları geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’ın İsrail’e başlattığı saldırı dünyada ses getirdi.

İran’ın İsrail’e saldırı başlatmasının ardından ülkelerden art arda kınama açıklamaları geldi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’nin, İsrail’in yanı sıra Ürdün ve Irak dahil tüm bölgesel ortakların güvenliğini savunmaya devam edeceğini vurgulayan Sunak, “Müttefiklerimizle durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için acilen çalışıyoruz. Kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor.” ifadelerine yer verdi.

Hollanda’da geçici hükümetin Başbakanı Mark Rutte de, sosyal medya hesabından Ortadoğu’daki durumun çok endişe verici olduğunu belirterek, “Bugün erken saatlerde Hollanda ve diğer ülkeler, İran’a İsrail’e saldırmaktan vazgeçmesi yönünde net bir mesaj gönderdi.” paylaşımında bulundu.

Rutte, “Hollanda, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor. Olayların daha fazla tırmanmasının önlenmesi gerekiyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırılarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Guterres, açıklamasında, “İran İslam Cumhuriyeti’nin İsrail’e yönelik kapsamlı saldırısıyla ortaya çıkan ciddi gerilimi şiddetle kınıyorum. Bu düşmanlıkların derhal son bulması çağrısında bulunuyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Son saldırılarla Orta Doğu’daki gerilimin bölgeye yayılmasının ciddi bir tehlike olduğuna işaret eden Guterres, “Tüm taraflara, Orta Doğu’da birçok cephede askeri karşılaşmalara yol açabilecek herhangi bir adımdan sakınmaları için sükunet çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri, ne Ortadoğu’nun ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldırabileceğini sözlerine ekledi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de yaptığı yazılı açıklamada, “Şansölye Olaf Scholz, Tahran’daki rejimin bu gece İsrail topraklarına başlattığı ağır hava saldırılarını şiddetle kınadı. Bu sorumsuz ve hiçbir şekilde haklı çıkarılmayacak saldırıyla İran bölgede geniş kapsamlı yangını riske ediyor.” ifadelerini kullandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, X hesabından yaptığı açıklamada, “Fransa, İran’ın İsrail’e karşı başlattığı saldırıyı en sert şekilde kınıyor.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “AB, İran’ın İsrail’e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir.” değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, herkese itidalli davranma ve gerilimi düşürme çağrısında bulundu, “Danimarka, İran’ın İsrail’e yönelik duyurduğu saldırıyı şiddetle kınıyor.” ifadesini kullandı.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide de, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, bu saldırının, son derece istikrarsız olan durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.

“İran’ın İsrail’e yönelik hukuka aykırı ve tehlikeli saldırısını kınıyorum.” ifadesini kullanan Eide, Orta Doğu’da şiddetin daha fazla tırmanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, “İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını en sert şekilde kınıyorum.” ifadesini kullandı. Avusturya’nın İsrail’in yanında olduğunu belirten Nehammer, İran’a “düşmanca tutumu durdurması” çağrısında bulundu.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, X’ten yaptığı paylaşımda, kararlı bir şekilde destekledikleri İsrail’in, kendini savunma hakkının bulunduğunu kaydetti.

Polonya Dışişleri Bakanlığı ise, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İran ve müttefiklerine itidalli davranma ve saldırıları acilen durdurma çağrısında bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.