DOLAR 32,3749 0.15%
EURO 34,9506 -0.37%
ALTIN 2.324,220,22
BITCOIN 2261730-0,46%
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB ve BM’den “AB Liderler Zirvesi’nde küresel meselelerde iş birliği” mesajı

AB ve BM’den “AB Liderler Zirvesi’nde küresel meselelerde iş birliği” mesajı

ABONE OL
23 Mart 2023 18:48
AB ve BM’den “AB Liderler Zirvesi’nde küresel meselelerde iş birliği” mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM), BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katıldığı AB Liderler Zirvesi oturumunda, küresel meselelerde birlikte çalışma taahhüdünün altını çizdi.

AB Konseyinden, BM Genel Sekreteri Guterres’in de katıldığı AB Liderler Zirvesi oturumuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, BM ve AB, güncel acil küresel sorunların üstesinden gelmek için işbirliğinin önemini vurguladı.

Çok taraflılığa olan ortak bağlılıklarının altını çizen taraflar, barışçıl, adil ve sürdürülebilir bir dünya için daha yakın işbirliği olanaklarını tartıştı.

Taraflar, Rusya’nın Ukrayna’da açtığı savaş sürerken AB ülkelerinin, BM Şartı’na ve ilkelerine tam bağlılıklarını teyit etti, Rusya’yı Ukrayna’dan derhal, tamamen ve koşulsuz olarak çekilmeye çağırdı.

Karadeniz Tahıl Girişimi’ni masaya yatıran taraflar, bunun AB’nin gıda güvenliğiyle ilgili kendi girişimleriyle birlikte bu konuda etkili olduğunu vurguladı.

İklim değişikliği, kirlilik ve biyoçeşitlilik kaybından oluşan üçlü kriz karşısında karbon emisyonlarını azaltmayı hızlandırarak ve doğaya dayalı çözümleri teşvik etmenin aciliyetini tartışan taraflar, başta büyük ekonomiler olmak üzere tüm paydaşları COP28 için belirlenmiş katkılarını yeniden gözden geçirmeye ve güçlendirmeye çağırdı.

AB liderleri ve Guterres, özellikle kalkınma finansmanına odaklandıkları oturumda, küresel zorlukları ele almadaki rollerini güçlendirmeleri için çok taraflı kalkınma bankalarının reformu çağrısı yaptı.

İnsani yardımlarla ilgili büyüyen fon açığını ele almanın aciliyetine işaret eden taraflar, uluslararası finans kurumları da dahil olmak üzere yeni ve geleneksel olmayan insani bağışçılara erişimi destekledi.

AB liderleri ve BM Genel Sekreteri, ikili ilişkileri derinleştirmeye devam etme taahhüdünde bulundu.

AA/BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.