DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2044871-2,58%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Töre, İstanbul temasları kapsamında bazı devlet büyüklerinin kabirlerini ziyaret etti

Töre, İstanbul temasları kapsamında bazı devlet büyüklerinin kabirlerini ziyaret etti

ABONE OL
8 Temmuz 2022 12:55
Töre, İstanbul temasları kapsamında bazı devlet büyüklerinin kabirlerini ziyaret etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Davetli olarak gittiği İstanbul’da temaslar yapan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, temaslarının sonunda bazı devlet büyüklerinin kabirlerine ziyaretlerde bulundu.

Töre ilk olarak Türkiye’de 1961’de idam edilen Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, dönemin Bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın anıt mezarlarını ziyaret etti.

Töre, burada yaptığı açıklamada Kıbrıs Türk halkının onları hiçbir zaman unutmadığını söyledi.

Türk askerinin bir alay düzeyinde Kıbrıs’a gelmesinde, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun büyük rol oynadığını kaydeden Başkan Töre, onun isminin sonraki nesil çocuklara verildiğini söyledi.

Kendi isminin de babası tarafından Fatin Rüştü Zorlu’nun hatırasına verildiğini anımsatan Zorlu Töre, onun Dışişleri Bakanlığında Kıbrıs meselesinin milli bir dava olarak anılmaya başlandığını dile getirdi.

Töre “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı bugün gönderde dalgalanıyorsa, Türk bayrağı Kıbrıs’ta dalgalanıyorsa Fatin Rüştü Zorlu ve onun gibi değerli devlet adamların çabaları ile olmuştur” dedi.

 

Töre, ardından eski Başbakan, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatını düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Başbakan Yardımcısı merhum Prof.Dr. Necmettin Erbakan’ın kabrine ziyaret etti, çiçekler sundu ve dualar okudu.

Töre, buradaki açıklamasında Erbakan’ın Barış Harekatı öncesindeki mücadelesini anlatarak önceki dönemlerde Ankara’da yaptığı temaslarda dönemin Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’in kabrini de ziyaret ettiğini anımsattı.

Töre, Barış Harekatının Kıbrıs Türk halkının yeniden doğuşunu sağlayan bir olay olduğunu vurgu yaparak Ecevit ve Erbakan’ı her zaman şükran ve rahmetle andıklarını dile getirdi.
Başkan Töre, son olarak Eyüp Sultan camii bünyesinde bulunan Kıbrıs fethini gerçekleştiren Osmanlı İmparatorluğu sadrazamlarından Lala Mustafa Paşa’nın kabrini de ziyaret ederek çiçek sundu ve dualar okudu.

İstanbul temaslarını tamamlayan Başkan Töre, bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönüyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.