DOLAR 32,7274 -0.12%
EURO 35,2750 0.38%
ALTIN 2.444,97-0,20
BITCOIN 20593763,31%
İstanbul
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Maraş’ın yasal sakinlerine iadesi talebi” başlıklı karar onaylandı…Hasipoğlu: ‘Maraş kararı adil bir karar olmamıştır’
  • Kibris Dijital Haber
  • GÜNDEM
  • “Maraş’ın yasal sakinlerine iadesi talebi” başlıklı karar onaylandı…Hasipoğlu: ‘Maraş kararı adil bir karar olmamıştır’

“Maraş’ın yasal sakinlerine iadesi talebi” başlıklı karar onaylandı…Hasipoğlu: ‘Maraş kararı adil bir karar olmamıştır’

ABONE OL
28 Haziran 2024 21:04
“Maraş’ın yasal sakinlerine iadesi talebi” başlıklı karar onaylandı…Hasipoğlu: ‘Maraş kararı adil bir karar olmamıştır’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi’nde raportörlüğünü İtalyan Milletvekili Piero Fassino’nun yaptığı, “Maraş”ın yasal sakinlerine iadesi talebi” başlıklı kararın Genel Kurul görüşmesi gerçekleştirildi.

Karar AKPA Genel Kurulu’nda oyçokluğu ile kabul edildi.

Oylama öncesinde KKTC heyeti ile Türkiye heyeti Piero Fassino ile görüşerek değişiklik önerileri sundu, bu öneriler kısmen kabul edildi.

Bu çerçevede izolasyonların Kıbrıslılarla değil, Kıbrıslı Türkler ile ilgili olduğu kabul edildi.

AKPA Türkiye heyetinin toplantı sonunda sunduğu Karşı Görüş metnin Maraş kararının ekine eklenmesi de kabul edildi.

Kararda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararları temelinde Maraş’ın BM denetimine devredilerek veya karşılıklı güven önlemleri çerçevesinde meşru sakinlerine iade edilmesinin, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüme “büyük katkı sağlayacağı” görüşü savunuldu.

Kararı değerlendiren heyet başkanı Oğuzhan Hasipoğlu, raporun Kıbrıslı Rumların hassasiyetini içeren bir konu olduğunu ve sadece bu konunun tartışılmasının adil olmadığını söyledi.

Daha önceki tüm çözüm planlarına ve BM önerilerine olumlu yaklaşan Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonlar ve ambargoların gündemde olması gerektiğini vurgulayan Hasipoğlu, “en az Rumlar kadar egemen olduğumuz, uluslararası eşit statümüzün var olduğunu, AB tarafından söz verilip de tutulmayan doğrudan ticaret hakkı, doğrudan uçuşlar, maruz kalınan sportif ve sair ambargoları dile getirdik” dedi.

Hasipoğlu, çözüm ister gibi davranan ancak Kıbrıs Türklerini eşit olarak değil de azınlık olarak gören Rum zihniyetinin ödüllendirilmeye devam edilmesini kaygı verici olarak nitelendirdi.

Oğuzhan Hasipoğlu, “Maraş kararı adil bir karar olmamıştır” dedi.

Öte yandan Hasipoğlu, Maraş raporu tartışmalarında izolasyonların Kıbrıslı Türkler aleyhine olduğuna karşı çıkan Rum vekiline, Kıbrıslı Türklerin hakları ne olacak diye sordu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.