DOLAR 32,3385 0.24%
EURO 35,0430 -0.26%
ALTIN 2.282,710,24
BITCOIN 22839181,30%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üstel: Döviz kredisi taksitleri yeniden yapılandırılacak, KIB-TEK borçlarına faiz indirimi uygulanacak
  • Kibris Dijital Haber
  • GÜNDEM
  • Üstel: Döviz kredisi taksitleri yeniden yapılandırılacak, KIB-TEK borçlarına faiz indirimi uygulanacak

Üstel: Döviz kredisi taksitleri yeniden yapılandırılacak, KIB-TEK borçlarına faiz indirimi uygulanacak

ABONE OL
24 Mayıs 2023 16:06
Üstel: Döviz kredisi taksitleri yeniden yapılandırılacak, KIB-TEK borçlarına faiz indirimi uygulanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlar Kurulu Başbakan Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Başbakan Üstel, hükümet ortakları Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı yanında Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında sosyal konut projeleri anlatıldı, Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği ile protokol imzalandı.

Basın toplantısında, içinden geçmekte oldukları zorlu ekonomik koşullardan dolayı halkın yaşadığı sıkıntıların azaltılması için çalışmalar yaptıklarına işaret eden Üstel, “Tam 1 yıldır çok ciddi çalışmalar yapmakta ve ihtiyaç duyulan tüm adımları büyük bir cesaretle atmaya devam etmekteyiz” dedi.
Üstel, hükümetin birinci yılı için düzenledikleri basın toplantısında ön duyurularını yaptıkları ve bugün şekillendirdikleri yeni projelerini, hedeflerini ve müjdelerini açıkladı.

Başbakan Üstel projeler konusunda şu bilgileri verdi:

-Müteahhitler Birliği ile imzaladığımız protokol kapsamında ülkemizin tüm bölgelerinde Toplu Sosyal Konut Yapım Seferberliği’ni başlatıyoruz. Tamamlanan projelerle 3 yıllık bir süre içerisinde binlerce gencimizi ev sahibi yapıyoruz.

-Döviz kurlarında yaşanan artış dolayısıyla döviz kredisi taksitlerini ödemekte zorluk yaşayan vatandaşlarımızın borçlarının yeniden yapılandırılması ve taksit tutarlarının düşürülmesine yönelik Merkez Bankası’na gerekli talimatları vermiş durumdayız. Bu kapsamda olan vatandaşlarımız bankalarına başvurarak getirmiş olduğumuz bu haktan yararlanmayı talep edebilirler.

– İhtiyat Sandığı’nda birikimi olan 200 bin 600 kişiye açıkladığımız yüzde 20 kâr payı tahakkuk ettirilmiş ve dağıtılmıştır.

-Meclis gündeminde olan Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Değişiklik ve Sosyal Güvenlik Değişiklik Yasaları ile prim borçlarında af getirilmiştir. Kendi nam ve hesabına çalışanlar ile işverenler kendilerinin ve çalıştırdıkları sigortalıların prim borçlarını ödeyebileceklerdir.

-İlk kez ev sahibi olacak ve KKTC sınırları içerisinde kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları adına kayıtlı evi bulunmayan ve son 1 yıl içerisinde adına kayıtlı bir konut devredilmemiş olan, hane geliri 85 bin TL’nin altında olan, 18 yaş üstü sosyal sigortalar ve kamu kurum ve kuruluşlarında aktif kaydı bulunan ve başvuru tarihinden önceki son 6 ay süresince prim yatırımı yapılmış olan KKTC vatandaşlarına 1.2 milyon TL’ye kadar aylık yüzde 1 yani yıllık yüzde 12 faizle, faiz dışında herhangi bir komisyon, vergi veya masraf alınmadan kredi vermeye başlıyoruz. İlk etapta toplam 300 milyon TL olarak planlanan kredi paketimiz gelen taleplere göre yeniden düzenlenebilecektir.

-Oturduğu konutun depreme dayanıklı olmadığı için yıkıp yeniden yapılacak konutlara özel aylık yüzde 1 faizli ve 10 yıl vadeli ‘Depreme Karşı Dayanıklı Evler Kredisi’ni vermeye başlıyoruz.

-Kamuya 50 engelli istihdamı yapılması işlemlerini tamamlamış durumdayız. İstihdamları seçim yasaklarının hemen ardından yapmaya başlıyoruz.

-Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na borcu bulunan tüketicilerin borçlarını ödeyebilmeleri ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun tahsil etmekte zorlandığı alacaklarını tahsil edebilmeleri için bir kararnameyi çıkarmış durumdayız. Buna göre; Kıb-Tek’e borcu bulunan tüketicilerin borçlarını peşin olarak ödemeleri durumunda faizlerinin yüzde 80’ini siliyoruz. Kıb-Tek’e borcu bulunan tüketicilerin borçlarını 30 ay taksitle ödemeleri durumunda borç faizlerinin yüzde 50’sini siliyoruz.

-Sayaçların yanlış bağlanması, eksik okuma, yanlış okuma, yanlış ücretlendirme gibi konulardan kaynaklanan ihtilaflı borçların tüm gecikme zamlarını siliyoruz ve 10 yıl taksitlendirme hakkı getirerek borçları yapılandırıyoruz.

-Kurum ve kuruluşlar ile belediyelerin su motorlarına ait sayaçların borçlarının gecikme zamlarının yüzde 90’ını siliyoruz ve 10 yıl taksitlendirme hakkı getirerek borçları yapılandırıyoruz.

-Uzun süredir davalık olan, tahsili mümkün görünmeyen bakiye borçların gecikme zamlarını siliyoruz ve 10 yıl taksitlendirme hakkı getirerek borçları yapılandırıyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.