DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20689874,75%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tatar: Kıbrıs Türk halkının egemenliğini sonsuza dek yaşatmak görevimizdir

Tatar: Kıbrıs Türk halkının egemenliğini sonsuza dek yaşatmak görevimizdir

ABONE OL
3 Kasım 2021 13:57
Tatar: Kıbrıs Türk halkının egemenliğini sonsuza dek yaşatmak görevimizdir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Töreni’ne katıldı.

Kıbrıs Şehitlerini Anma Platformu tarafından Girne Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, özellikle Türkiye’den gelen Kıbrıs gazileri, şehit aileleri ve yakınlarını bir kez daha KKTC’de görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, çocukluk yıllarında mücadelenin içinde büyüdüğünü anlatarak 1974’te Kıbrıs Türk Barış Harekatı ile Mehmetçik’in adaya ayak bastığını ve Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığına, özgürlüğüne ve hürriyetine kavuştuğunu söyledi.

Federal temelde bir ortaklık çözümü arayışlarının sonuçsuz kalması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan iki ayrı devletin iş birliği ile bir antlaşmanın olabileceğinin ortaya çıktığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar; Rum tarafının halen, Kıbrıs Adası’nı bir Helen Adası yapma hayali içinde olduğunu ve eşitlik temelinde bir antlaşmaya varmak istemediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bu yeni vizyonu tüm dünya ile paylaştıklarını ve paylaşmaya da devam edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıslı Türklerin 1571 yılına dek uzanan tarihine bakıldığında ne kadar büyük bedeller ödediğini bir kez daha anımsandığını ifade ederek, şu anda Avrupa boyutu ile oynanmakta olan oyunlara işaret etti.

 

İngiltere’nin adadan ayrılırken, egemenliği iki halka devrettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar; Kuruluş Antlaşmalarına göre Türkiye ve Yunanistan’ın üye olmadığı herhangi bir kuruluşa Kıbrıs’ın üye olamayacağı maddesine ve Annan Referandumuna Kıbrıslı Türklerin evet, Rumların hayır demesine rağmen Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak AB’ye üye yapıldığını hatırlattı.

Federal temelde bir çözümle Türkiye’nin adadan çekilmesinin ve garantörlük haklarının sonlandırılmasının, Kıbrıs Türkü’nün 1974 öncesine dönerek AB içerisinde azınlık durumuna düşmesinin hedeflendiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasetle birlikte Kıbrıs’ta bir dönüm noktası yaşandığını kaydetti.

“Asla 1974 öncesine dönmeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de yaşanan stratejik gelişmelerle Mavi Vatan’da ve hava sahasındaki ulusal çıkar ve hakimiyetimizin korunmasında iki devletli yeni siyasette Türkiye Cumhuriyeti ile aramızdaki bağların pekiştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

“Ödenen bunca bedelden ve yapılan fedakarlıklardan sonra, Kıbrıs’taki haklarımızı sonuna kadar koruyarak iki devletlilikle Kıbrıs Türk halkının egemenliğini sonsuza dek yaşatmak görevimizdir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye ile büyük bir iş birliği içerisinde, bütün gerekçeleriyle izlediğimiz siyaseti dünyaya anlatmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.