reklam
reklam

‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı - Kibris Dijital HaberKibris Dijital Haber

23 Mart 2023 - 02:04

‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı

‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı
Son Güncelleme :

18 Mart 2023 - 20:23

16 views
reklam

‘Tulipa Cypria’, ‘Kıbrıs Lalesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘Medoş Lalesi’ , uzun ince gövdeleri , kırmızı göz alıcı taç yapraklarıyla, Kıbrıs’ın endemik hazineleri arasında yer alıyor. Tepebaşı ve Avtepe ile simgeleşen bu çok özel tür, mart-nisan ayları arasında açan gözalıcı çiçekleriyle, görsel bir ziyafet yaratıyor.
Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Dağdoğan Sadrazam, adı Yorgoz , Tepebaşı köyüyle özdeşleştirilen Kıbrıs lalelerinin korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Peki, Kıbrıs’a ait endemik olan Kıbrıs Lalesi’nin özellikleri neler? Bu önemli endemik neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı? Çiçeklerinin toplanmaması neden büyük önem arzediyor?
Dağdoğan Sadrazam ,Bilimsel adı Tulipa Cypriya olan Kıbrıs Laleleri’nin, halk arasında Medoş Lalesi olarak adlandırılmasının hikayesini de anlattı.
Doğaseverler, fotoğraf tutkunlarının, özellikle ilkbahar döneminde, bölgeye geldiğini dile getiren Sadrazam, bunun bölgede bir iç turizm hareketliliği yarattığını ifade ediyor.
Yorgoz Lalesi’ni yetiştirmek amacıyla ,Girne – Güzelyurt anayolu üzerinde 6 dönümlük bir alan kiralayarak , lale tohumları atıldı.
Tepebaşı Köyü Muhtarı Serhat Keyfiala , Kıbrıs Lalesi’yle özdeşleşen bir köyü geliştirmek ve Kıbrıs Lalesi’nin korunması , gelecek nesillere aktarılması için sürdürdükleri çalışmalara değindi. BRT

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

reklam
reklam