DOLAR 32,3617 0.13%
EURO 34,9782 -0.31%
ALTIN 2.323,560,19
BITCOIN 22818871,33%
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı

‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı

ABONE OL
18 Mart 2023 20:23
‘Medoş Lalesi’ dönemi başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘Tulipa Cypria’, ‘Kıbrıs Lalesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘Medoş Lalesi’ , uzun ince gövdeleri , kırmızı göz alıcı taç yapraklarıyla, Kıbrıs’ın endemik hazineleri arasında yer alıyor. Tepebaşı ve Avtepe ile simgeleşen bu çok özel tür, mart-nisan ayları arasında açan gözalıcı çiçekleriyle, görsel bir ziyafet yaratıyor.
Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Dağdoğan Sadrazam, adı Yorgoz , Tepebaşı köyüyle özdeşleştirilen Kıbrıs lalelerinin korunması ve geleceğe aktarılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Peki, Kıbrıs’a ait endemik olan Kıbrıs Lalesi’nin özellikleri neler? Bu önemli endemik neden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı? Çiçeklerinin toplanmaması neden büyük önem arzediyor?
Dağdoğan Sadrazam ,Bilimsel adı Tulipa Cypriya olan Kıbrıs Laleleri’nin, halk arasında Medoş Lalesi olarak adlandırılmasının hikayesini de anlattı.
Doğaseverler, fotoğraf tutkunlarının, özellikle ilkbahar döneminde, bölgeye geldiğini dile getiren Sadrazam, bunun bölgede bir iç turizm hareketliliği yarattığını ifade ediyor.
Yorgoz Lalesi’ni yetiştirmek amacıyla ,Girne – Güzelyurt anayolu üzerinde 6 dönümlük bir alan kiralayarak , lale tohumları atıldı.
Tepebaşı Köyü Muhtarı Serhat Keyfiala , Kıbrıs Lalesi’yle özdeşleşen bir köyü geliştirmek ve Kıbrıs Lalesi’nin korunması , gelecek nesillere aktarılması için sürdürdükleri çalışmalara değindi. BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.