DOLAR 32,3395 0.23%
EURO 35,1540 0.01%
ALTIN 2.302,851,13
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Meclis Genel Kurulu tamamlandı

Meclis Genel Kurulu tamamlandı

ABONE OL
17 Ocak 2023 18:52
Meclis Genel Kurulu tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Zorlu Töre başkanlığında denetim göreviyle toplandı. Genel Kurul’da güncel konuşmaları yapıldı…

 

 

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın kamuoyunda tepkiye yol açan açıklamalarının ardından görevden alınmasının veya istifa etmesinin yeterli olmayacağını söyledi.

 

Şahiner, jeneratörlerde arıza olduğu zaman elektrik kesintisine gidilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun önümüzdeki 10-20 yıllık vadede yetecek elektrik yatırımını yapabilecek kapasitede olduğunu belirten Şahiner, “Para yoktur yalanına asılmayın” dedi.

 

Şahiner, AKSA ile 2024 yılının Mart ayında sonlanması gereken sözleşmeyi kaldıracak şekilde ülkeye asgari düzeyde bir santral yapılması için kaynak olduğunu söyledi.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da kürsüye çıkarak, AKSA’yı ülkeye getirenin belli olduğunu ve 2008’de hangi anlaşmanın yapılıp imzalandığının ortada olduğunu kaydetti.

Taçoy, “2024 sonunda AKSA ile olan sözleşmenin süresi bitiyorsa, yarın bu konuda bir toplantı yapacağız ülkenin enerji konusu ne olacak diye konuşacağız” dedi.

 

2019 yılında yapmış oldukları çalışma sonucu 2030 yılında 850 megawatt’lık, 2035’te ise bin 150 megawatt’lık bir güce ihtiyacımız olduğunu ifade eden Bakan Taçoy, “Bu bizim tüketimimizin çıkacağı noktadır” dedi. Taçoy, 2025 yılından itibaren fosil yakıtlar ortadan yavaş yavaş kalakacak, 2030 yılında son bulacak bir de bu meselemiz var” dedi.

 

 

 

Taçoy, enterkonnekteye bağlanılması durumunda bu ülkenin avantajına ve dezavantajına ne olacağının tartışılması gerektiğini de söyledi.

 

CTP Milletvekili Doğuş Derya ise söz alarak, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal’ın açıklamalarına ve verdiği röportajlara ilişkin eleştirilerde bulundu. Açıklamaları “Hadsizlik” olarak değerlendiren Derya, Ünsal’ın vatandaşlığının iptal edilmesini ve görevden alınmasını istediklerini söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Derya’nın konuşmasına cevap vererek, “1575’ten beri atalarımız hem türklüğünü hem inancını korudu.. bu toplum ne dinden ne kültürden ne de inançtan vazgeçmedi, bu düşüncelerin dışında yakıştırma yapmak, toplumun koruduğu değerleri hiçe saymak olur” dedi.

 

Halk arasında cinsiyet eşitsizliği anlamında bir durumun olmadığını belirten Çavuşoğlu, kadının çok değerli olduğunu ve herhangi bir eşitsizliğin olmadığının bilindiğini söyledi.

 

Milletvekillerinin KKTC’de dini bilgiler kursuna veya bu ülkede yaşayan insanların bu konuları talep etmediğine dair bir görüş ortaya koymadığını kaydeden Çavuşoğlu, bu konuda ihtiyaç ve şiddetli talep olduğunu belirtti.

 

CTP Milletvekili Filiz Besim ise sağlık konusunda konuştu. Besim, sağlıkta düzeltilmesi gereken yapısal ve sistemsel sorunlar olduğunu söyledi.

 

Besim, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi acil servisinde çalışan yeni mezun pratisyen hekimlerin acil durumlara müdahale ile ilgili kurstan geçirilmediğini öne sürdü.. Besim sağlık bakanından acil servislere uzman hekimler görevlendirmesini istedi. Besim, Yataklı Tedavi Kurumları yasasının da gündemlerinde olduğunu ifade etti.

 

 

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Besim’e cevap vererek, acil serviste yaşanan sorunların ve alınması gereken önlemlerin farkında olduğunu söyledi.

 

Başhekim, klinik şefi ve acil servisteki çalışanlarla yakından diyalog halinde olduğunu belirten Altuğra, acil servisten sorumlu hekim olduğunu da ifade etti.

Akçiçek Hastanesi’nde de doktor eksikliği olduğunu bildiklerini belirten

 

 

İlaç konusunda ise Altuğra, Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile istişare içerisinde olduklarını söyleyerek, “Ülkemiz ilaçsız kalmayacak” dedi.

 

 

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de İklim krizinin sağlık ve ekonomi üzerine etkileri konusundaki konuşmasında, 1990 yılından bu yana iklim krizinin varlığının insan için önemli bir tehdit olduğunu söyledi.

 

 

CTP Milletvekili Armağan Candan ise Kıbrıslı Türkler bu zihniyetle yönetilmeyi hak etmiyor konulu konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Genel Kurul sona erdi.

Bir sonraki toplantı 23 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.