DOLAR 32,3175 0.2%
EURO 35,1413 0.02%
ALTIN 2.294,670,78
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

KKTC’de 260 kronik böbrek hastası var

KKTC’de 260 kronik böbrek hastası var

ABONE OL
9 Mart 2023 13:05
KKTC’de 260 kronik böbrek hastası var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

9 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji bölümünde basın toplantısı düzenlendi.

Hemodiyaliz Hekimi Dr.Salahi Ataç, ülkede böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyalize giren hasta sayısının dünya ortalamasına yakın olduğunu kaydetti.

Uygulanan tedavi programı hakkında bilgi veren Ataç, hemodiyaliz hastalarına haftada üç gün dört saat olmak üzere tedavisi uygulandığını, hasta sayısı yoğun olduğu için her gün üç seans uygulandığını anlattı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç.Dr.Duriye Deren Oygar, dünyada böbrek hastalığının her geçen yıl artması nedeniyle 2010 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından kronik böbrek hastalığının bir salgın olarak nitelendirildiğini, bu yüzden farkındalığı artırmak amacıyla Mart ayının ikinci perşembesinin Dünya Böbrek Günü olarak ilan edildiğini anlattı.

Bu yılki temanın “Herkes için böbrek sağlığı. Beklenmeyenler için hazırlıklı olalım. Hassas olanları destekleyelim” olarak belirlendiğini ifade eden Oygar, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremin ardından bu hastaların ne kadar hassas duruma düşebildiklerinin bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Yıkılan diyaliz merkezlerinden dolayı deprem bölgesindeki hastaların çok zor durumda kaldığını anlatan Oygar, “Böyle durumlarda mutlaka afet sağlık politikalarında bu kronik hastaların mutlaka tedavi erişimleri hayati önem taşır. Ve bize yine ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiğini göstermiştir” dedi.

Oygar, Sağlık Bakanlığı olarak sağlık politikalarının nasıl geliştirebileceği yönünde çalışma başlattıklarını kaydetti.

Yapılan araştırmalar sonucunda ülkede yüzde 15 civarında böbrek hastası olduğunun tespit edildiğini kaydeden Oygar, bu rakamın dünya ortalamaları arasında yükseğe yakın bir düzeyde olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanı İzlem Gürcağ Altuğra, ülkede yapılan çalışmalar doğrultusunda yaklaşık 260 kişinin kronik böbrek hastası olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Hastaların ülkedeki devlet hastanelerinde düzenli olarak tedavi aldığını kaydeden Altuğra, Türkiye’de yaşanan depremin ardından ülkeye gelen depremzedeler arasında 16 kişinin kronik böbrek hastası olduğu tespit edildiğini ve tedavilerine başlandığını anlattı.

Altuğra “Hastalıktan korunmak adına farkındalığın gelişmesi oldukça önemli. Bununla birlikte diyetimize çok dikkat etmeliyiz. Sporu yaşam biçimi halinde hayatımıza yerleştirmeliyiz” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.