DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2080088-1,26%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İpek ve ipekböceği kozasından hayat bulan el sanatları

İpek ve ipekböceği kozasından hayat bulan el sanatları

ABONE OL
8 Mayıs 2022 19:32
İpek ve ipekböceği kozasından hayat bulan el sanatları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

 

İpek  ve ipekböceği kozasından  hayat bulan el sanatları , Kıbrıs Türk kültürünün en önemli değerleri  arasında yer alıyor.

 

Yıllar içinde kaybolma tehlikesiyle kalan bu el sanatlarının yaşatılması , dünyaya tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için , çeşitli  çalışmalar yapılıyor.

Tabii ki ,bu değerli el sanatının yaşaması,  ipek böceklerinin ve dut ağaçlarının varlığına adeta  ipek ipliklerle bağlı…

İpek ve koza işlerinin  en yaygın olduğu   bölge olan Beylerbeyinde ,  yıllar önce Yeşil Barış Hareketi, Beylerbeyi Muhtarlığı ve Girne Belediyesi  işbirliğinde başlatılan  Kıbrıs İpek Koza  Festivali, bu değerin olmazsa olmazı olan unsurların yaşatılması konusunda bir farkındalık yarattı.

İpekböceği yetiştiriciliği , ipek koza işlerinin  yaşatılması için  uzun yıllardır büyük  emek sarfeden  isimlerle ,röpörtaj yaptık. Dut ağaçlarının tahrip edilmesi  nedeniyle, ipek böceği yetiştiriciliğinde de ciddi bir düşüş yaşandı.

İpek ve koza işlerine hammadde sağlayan ipekböceklerinin çok hassas canlılar olması nedeniyle  , yetiştiriciliğin çok meşakkatli bir iş olduğunu belirten Hayri Küçük ve Zekiye Paşa,bize bu konuda bilgi verdi..

Dut ağaçlarının sayısında yaşanan düşüşle , ipek böceklerine yem  bulma konusunda sıkıntı yaşandığını dile getiren  Küçük ve  Paşa, son dönemlerde , belediyenin dut popülasyonunu arttırmak için dikim yaptığını belirtti.

İpek Koza el sanatlarıyla uğraşan ve bu değerin yaşatılması için , yıllardır emek sarf eden zanaatkarlar da, bu el sanatına nasıl merak saldıklarını nasıl başladıklarını  anlattılar.

Kıbrıs Türk Kültürünün  en önemli el sanatlarından  ipek koza işini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni  yaptıklarını belirten zanaatkarlar,genelde köy kadın kurslarında öğretilen bu el sanatını öğrenmeye çok da meraklı olmadığını dile getirdiler.

Zaman içinde, tepsiler, panolar, bardak altlıkları gibi ürünlerde tezgahlarda  görmeye alıştığımız ipek koza işlerinin ,daha kolay satılabilmesi için  günün şartlarına göre çeşitlendirildiğini anlatan zanaatkarlar, ipek kozaların, turistlerin  daha kolay bir şekilde yanında götürebileceği , hanımların güncel bir şekilde kullanabileceği takılara, saç tokalarına broşları ve  ev aksesuarlarına dönüştüğünü dile getirdi.

İpek kozalarından elde edilen  sabunlar da oldukça revaçta…Protein açısından çok zengin olan bu sabun, cilde birçok faydası bulunuyor.

Hayat verdikleri  ipek koza el sanatlarının , ekonomik değere dönüşmesi için çeşitlendirmesi yanında, dünyaya tanıtılarak pazarlanmasının da büyük nem taşıdığını kaydeden  üreticiler, bu amaçla bazı dernek ve belediyelerin kooperatifleşme çalışması başlatmasının umut verici olduğunu vurguluyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.