KKTC

Gündoğdu "İnşaat, eğitim ve yatım için reform şart"...

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Asbaşkanı Ve MUSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu, Kanal T’de yayınlanan EkoPolitik programına katılarak, Pınar Gözek’in sorularını yanıtladı. Gündoğdu “Mal Tazmin Komisyonu’nun yıllardır etkin şekilde çalıştırıla-maması büyük bir sorun teşkil etmekte ve çözüm sürecinin gecikmesine neden olmaktadır” dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Asbaşkanı Ve MUSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu, Kanal T’de yayınlanan EkoPolitik programına katılarak, Pınar Gözek’in sorularını yanıtladı.

Gündoğdu, İnşaat sektörü, tüm dünyada olduğu gibi KKTC'de de ekonominin dinamosu olup birçok yan sektörü beslemekte olduğunu ancak, KKTC’de inşaat sektörünü etkileyen özgün sorunlar bulunduğuna'da vurgulayan Gündoğdu “ özellikle, KKTC’nin tanınmamış olması ve 1974 öncesi mülkiyet haklarına yönelik talepler'in sektörün önündeki en önemli engel olduğunu söyledi.  

Gündoğdu “Mal Tazmin Komisyonu’nun yıllardır etkin şekilde çalıştırıla-maması büyük bir sorun teşkil etmekte ve çözüm sürecinin gecikmesine neden olmaktadır” dedi.

Gündoğdu eğitim sektöründe yaşanan sorunlara da değinerek,  artan nüfus, özellikle göçmen işçilerin aileleriyle birlikte ülkeye gelmesi, eğitim sistemine ek yük getirmekte olduğunu söyledi. 

Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kaynak sıkıntısı yaşadığını, eğitimde hem nitelik hem de nicelik açısından ciddi eksiklikler olduğu belirtti. 

Teknik meslek okullarının desteklenmesi gerektiği vurgulayan Gündoğdu, toplumda üniversite eğitiminin daha fazla teşvik edilmesi nedeniyle orta ogretim seviyesindeki  meslek okullarinin hak ettiği değeri görmediği ifade etti.

Gündoğdu, yatırımlar konusunda KKTC’nin büyük ölçekli yatırımcılar için cazip olmadığını, ancak bir ada ülkesi olması nedeniyle ticarette , orta ve küçük ölçekli yatırımlarda  üretimin desteklenebileceği belirtti. 

Serbest bölge statüsünde bir sanayi bölgesi oluşturulması önerildiğini söyleyen Gündoğdu, özellikle Güvercinlik Sanayi Bölgesi'nin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği ifade etti. 

Gündoğdu, ülkenin tanınmamış olması ve finansmana erişim zorlukları nedeniyle yabancı yatırımcı çekmekte zorlanıldığının da altını çizdi.

Gündoğdu, limanların durumunun ise hala tartışmalı olup, mevcut liman işletmelerindeki yük elleçleme  hizmetlerinin özelleştirilmesi sürecinde sıkıntılar yaşanmakta olduğunu söyledi. 

Gündoğdu Limanların ülke güvenliği ve stratejik açıdan çok önemli olduğu vurgulanarak, bu tesislerin özelleştirilmelerinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Gündoğdu, KKTC’nin ekonomik ve sosyal sorunlarını aşabilmesi için inşaat, eğitim ve yatırım politikalarında kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulmakta olduğuna işaret etti.

Mevcut sorunların çözümü için siyasi iradenin kararlılıkla hareket etmesi, yerel iş insanlarının ticarette sanayide  teşvik edilmesi, eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması ve limanların daha etkin yönetilmesi gerektiği vurguladı.