DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2071475-2,26%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Genel Kurul Gündemi: Ukrayna-Rusya Savaşı ile enerji krizi öne çıkacak

Genel Kurul Gündemi: Ukrayna-Rusya Savaşı ile enerji krizi öne çıkacak

ABONE OL
18 Eylül 2022 17:20
Genel Kurul Gündemi: Ukrayna-Rusya Savaşı ile enerji krizi öne çıkacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kovid-19 salgını sonrası ilk kez yüz yüze düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu görüşmelerinde, Ukrayna-Rusya Savaşı, küresel enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi ile diğer küresel ve bölgesel sorunlar öne çıkacak.

Her yıl eylül ayının üçüncü haftası salı günü dünyanın gözü Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’ne ev sahipliği yapan New York’a çevriliyor.

193 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, delegeler ve sivil toplum örgütleri dünyanın en büyük diplomasi forumunda bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Salgın nedeniyle 2020’de sanal, 2021’de ise kısıtlı katılımla hibrit ortamda düzenlendiği için sokakları sessiz kalan New York, bu yıl diplomasi trafiğiyle yeniden canlanacak.

Bu yıl yüz yüze gerçekleşecek zirveye 100’ün üzerinde devlet başkanı, 50’den fazla hükümet başkanı ve çok sayıda bakan katılacak.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde bir araya gelen liderler, küresel sorunlara diplomatik çözüm arıyor, ülkelerinin politikalarını anlatma imkanı buluyor ve ikili görüşmeler gerçekleştiriyor.

  1. Genel Kurul’un Başkanlığını, görevi Maldivler Dışişleri Bakanı Abdulla Shahid’den devralan Macar diplomat Csaba Körösi yapacak.

Zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Amerika Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı zirveye, bu yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve birçok ülke tarafından Ukrayna’daki savaştan sorumlu tutulan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise katılmayacak.

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere’nin yeni Başbakanı Liz Truss, İsrail Başbakanı Yair Lapid gibi isimler de yer alacak.

Zirvede bu yıl Rusya-Ukrayna Savaşı, küresel enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi, Afganistan ve diğer küresel ve bölgesel sorunlar liderlerin gündeminde olacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü, 20 Eylül’de yapacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Genel Kurul’a video mesaj gönderecek.

Rusya’nın, Zelenskiy’nin video mesaj göndermesine itiraz etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu konuda oylamaya gitmek zorunda kaldı.

Zelenskiy’nin Genel Kurul’a video mesaj ile hitabı 101 oyla kabul edilirken, 7 ülke “hayır”, 19 ülke ise çekimser oy kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.