DOLAR 32,6023 0.38%
EURO 34,8137 0.22%
ALTIN 2.489,010,20
BITCOIN %
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

G20 liderleri jeopolitik gerilim, enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde toplanıyor

G20 liderleri jeopolitik gerilim, enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde toplanıyor

ABONE OL
14 Kasım 2022 09:47
G20 liderleri jeopolitik gerilim, enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde toplanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl Endonezya’nın başkanlığını yürüttüğü G20’nin Liderler Zirvesi için geri sayım başladı.

“Birlikte İyileşelim, Daha Güçlü İyileşelim” temasıyla yarın başlayıp Çarşamba günü tamamlanacak olan zirve Bali’nin güneyinde yer alan Nusa Dua yarımadasında yer alacak.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 ülkelerinin liderleri Rusya-Ukrayna savaşı, ABD-Çin arasındaki Tayvan gerginliği, tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyon ve enerji krizinin gölgesinde toplanacak.

G20 Liderler Zirvesi’nin resmi gündemi küresel sağlık mimarisi, sürdürülebilir enerji dönüşümü ve dijital dönüşüm olarak belirlenmiş olsa da jeopolitik ve küresel ekonomideki gelişmeler zirvenin resmi gündeminin önüne geçmesi bekleniyor.

Türkiye’nin ev sahipliğinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan, Ukrayna’dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayacak anlaşma, son dönemdeki diplomasi zaferi olarak zirvenin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) oluşturduğu G20 Liderler Zirvesi’ne katılmayacak tek lider Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olacak gibi görünüyor.

Rusya’yı başında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un olacağı bir heyetin temsil edecek.

Daha önce Rusya’nın G20’den çıkarılmasını talep eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, geçen hafta yaptığı açıklamada, Putin’in zirveye katılması durumunda kendisinin çevrim içi de olsa bağlanmayacağını söylemişti. Mevcut durumda, Zelenskiy’nin zirveye bağlanarak bir konuşma yapması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile başkan olduktan sonra bugün Bali’de ilk kez yüz yüze görüşecek olması, zirvenin merak edilen gelişmeleri arasında.
AB ve 19 ülkeden oluşan ve 1999’da kurulan 20 Grubu (the Group of Twenty), 2003’ten beri liderler seviyesinde toplanıyor.

G20 ülkeleri küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 85’ini, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturuyor. Bu ülkeler aynı zamanda, küresel sera gazı emisyonlarının da yüzde 75’inden sorumlu.

Dünyanın en büyük ekonomilerini oluşturan G20, uluslararası ekonomik kalkınmanın ana platformu olarak öne çıkıyor.

G20 ülkeleri arasında 2021 sonu gayri safi yurt için hasılaya göre, ABD 22,99 trilyon dolarla en büyük ekonomi olarak ilk sırada yer alırken, bunu 17,7 trilyon dolarla Çin takip ediyor. Avro bölgesi ise 14,5 trilyon dolarla üçüncü sırada…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.