DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti

Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti

ABONE OL
10 Haziran 2022 07:37
Bilim insanları plastik atıkları parçalayabilen süper solucanlar keşfetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Queensland Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, polistiren yiyebilen bir süper solucan türü keşfetti. Bu keşif, plastik geri dönüşümünde yeni bir dönemin kapısını açabilir.
Bilim insanları, ortak Zophobas morio ‘süper solucanının’ bağırsaklarındaki bakteriyel bir enzim sayesinde polistiren yiyebileceğini keşfettiler.

Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu’ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, üç haftalık bir süre boyunca, bazılarına polistiren köpüğü, bazılarına kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi.

Dr Rinke, “Sadece polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtların sadece hayatta kalmadığını, hatta marjinal kilo artışları olduğunu bulduk” dedi.

“Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor.”

Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmek.

Dr Rinke, “Süper solucanlar, ağızlarıyla polistireni parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibi” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.