DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2062509-2,37%
İstanbul
12°

ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD, Rusya yaptırımlarını delen Rum Yönetimi merkezli şirketler ağına yaptırım uyguladı

ABD, Rusya yaptırımlarını delen Rum Yönetimi merkezli şirketler ağına yaptırım uyguladı

ABONE OL
2 Şubat 2023 12:34
ABD, Rusya yaptırımlarını delen Rum Yönetimi merkezli şirketler ağına yaptırım uyguladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal etmekle suçlanan ve Güney Kıbrıs’ta bir silah tüccarının liderlik ettiği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi merkezli şirketler ağına yaptırım uyguladı.

Hazine’nin açıklamasında, bu yaptırımlarda Rusya yaptırımlarını delme faaliyetlerinde bulunan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY) vatandaşı silah tüccarı Igor Vladimirovich Zimenkov liderliğindeki bir şirketler ağını hedef aldığı kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından “Zinmenkov Ağı” olarak adlandırılan şirketler ağının yaptırım kapsamındaki bir Rus şirketine yüksek teknoloji cihazlar tedarik etmek de dahil, Rus savunma sanayisiyle bağlantılı projelerde rol aldığı belirtildi.

Açıklamada, bu şirketler ağının aynı zamanda, Rusya’nın önemli savunma şirketlerinden Rosoboroneksport ve Rostec’le ilişkili olduğu ifade edildi.
Güney Kıbrıs merkezli Zimenkov Ağının parçası olarak yaptırım listesine alınan diğer önemli bir silah tüccarı da yine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı Alexander Volfovich oldu.

Volfovich’in ve sahibi olduğu şirketin, Rus silahlarının Afrika ülkelerine satılmasına aracılık ettiği gerekçesi ile yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

Bunun yanı sıra Volfovich’in biri Bulgaristan, biri İsrail, dördü Güney Kıbrıs merkezli olmak üzere Rusya yaptırımlarını delmek üzere kullanılan altı paravan şirketine de yaptırım uygulandığı belirtildi.

Amerikan Kongresi, Rus savaş gemilerine ikmali durdurması, Rusya ile savunma ilişkilerini azaltması ve kara para aklama faaliyetlerine müdahale etmesi koşuluyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargolarının yıllık olarak kaldırılmasına izin vermişti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, 17 Eylül 2022’de Kongre’ye bir rapor sunarak Rum yönetiminin, şart koşulan yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve bu kapsamda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik 2023 yılı için silah ambargolarını kaldırdığını bildirmişti.

Günlük basın toplantısında Anadolu Ajansı muhabiri, bu raporu ve ambargoların kaldırılmasını hatırlatarak Dışişleri Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’e “Rum kesiminin halen bir kara para aklama ve yaptırımlardan kaçınma merkezi olduğunu, bu durum dikkate alınarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ambargolarının kaldırılması kararının gözden geçirilip geçirilmeyeceğini” sordu.

Patel, yaptırımların Rusya’nın Ukrayna’ya savaş başlatmasına karşı atılan adımların bir parçası olarak uygulandığını ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ambargolarının kaldırılması konusunda bir politika değişikliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Muhabirin, bu yaptırımları delme faaliyetlerine rağmen ambargoların kaldırılması kararının doğru olduğunu değerlendirip değerlendirmedikleri sorusuna yanıt vermekten kaçınan Patel, politika değişikliği olmadığını yineledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.